Sekizinci sınıfta okuyan kızım birkaç gündür TEOG  sınavı için son derece heyecanlıydı. Zaman zaman ona bir şeyler anlatmaya çalışsam da tam anlamıyla başarılı olamadım. Bir veli olarak , Başarı kolejinde kızımın da öğretmeni olan, sevdiğim sayın M.Onur TANDOĞAN Hocam'dan Teog sınavı ile alakalı, öğrencilerimize bir nebze de olsun faydamız dokunur düşüncesiyle bu yazıyı kaleme aldı.Kendisine teşekkür ediyorum.
Dershaneydi, etüt merkeziydi, okuldu, denemeydi derken sınav geldi çattı. Kısa adı Teog olan Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sınavı 29 ve 30 Nisan 2015 tarihleri arasında tüm Türkiye de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Sınava girecek öğrenci sayısının 1.287.847 kişi olduğu düşünülürse sınavın ne kadar geniş kapsamlı olduğu ortaya çıkacaktır.
Sınavın Uygulanışı ;
Sınav, iki oturumda gerçekleştirilecek olup öğrenciler; 29 Nisan Çarşamba günü Türkçe, Matematik ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersleri, 30 Nisan Perşembe günü ise Fen ve Teknoloji, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi , Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden, bilgilerini konuşturarak daha iyi bir lisenin kapısını aralamaya çalışacaklardır.
Seviye Belirleme Sınavı ( SBS ) yerine getirilen bu sınav birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. Özellikle sınavın tek güne ve iki buçuk saate sıkıştırılmayıp 2 güne yayılması ve her dersin sınavı bittikten sonra öğrencilere 20 dakikalık teneffüs verilmesi sınavın öğrenciler üzerindeki baskısını azaltmıştır. Ayrıca öğrencilere her sınav için 20 soru sorulması ve her ders için 40 dakikalık süre verilmesi de sınavda zamanı yetiştirememe kaygısını azaltıcı bir unsur olarak göze çarpmaktadır. 
Bununla beraber sınav günü rahatsızlanan bir öğrencinin sağlık kurullarından alacağı rapor ile daha sonra yapılacak mazeret sınavına girebilme hakkının bulunması da bu sınavın yenilikleri arasındadır.
Sınavda Başarının Anahtarı;
Öncelikli anahtarımız tabi ki hedeftir. Hedefsiz bir başarı asla gerçekleşmez. Hedef  belirlendikten sonra o hedefe ulaşabilmek amacıyla ne yapılması gerektiğine karar vermek gerekir. Bu sınavda başarılı olmanın en temel yolu tabi ki günü gününe konu tekrarı yapmak ve işlenmiş konuları iyi kavramaktır. Çünkü sınavın içeriği derslerde işlenen konuların kavranması üzerinedir.
Diğer anahtarımız ise'' İçinizdeki en önemli varlık sizsiniz. Ona güvenmezseniz kime güveneceksiniz'' sözünden hareketle sınava girecek öğrencilerin kendilerine güvenmeleridir. Bu güven duygusu hem veliler hem de öğretmenler tarafından desteklenmelidir. Çünkü sınav öncesi gerekli çalışmayı, gerekli hazırlığı yapmış bir öğrencinin ihtiyaç duyacağı en önemli unsur motivasyondur.  Bilinmelidir ki ailesinden ve öğretmenlerinde gerekli desteği alamayan öğrenciler ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar hep bir şeylerin eksik kaldığını hissedecek ve başarısız olma ihtimalleri artacaktır.
Sınava az zamanın kaldığı şu günlerde kısa konu tekrarları ve deneme çözümlerinin sınava katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Sınava girecek 1.287.847 adaya ve bu sınava ilimizde girecek öğrencilere başarılar dileyerek yazıyı bitirdik. Teşekkürler Mustafa Hocam.
Ben ve bu yazıyı yayımlayan Karaman Gündem gazetemiz adına, tüm sınava girecek yavrularımıza üstün başarılar diliyoruz. 
“GELECEĞİNİZ AYDINLIK OLSUN ÇOCUKLAR”