Turizm-1 başlıklı yazıda dünyada ve Türkiye’de Turizm tarihi ,ülkelerin bu sektördeki yeri konusunda bilgilendirmeden sonra Karamanın Turizm gelirleri bakımından Türkiye’deki yeri bu gelirlerden aldığı pay yapılması gerekenleri konusunda dilimin döndüğünce düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.
Karaman'ın tarihi Süleymanhacı köyünde yer alan pınarbaşı höyüğünde yapılan kazıların ilk verilerine göre yerleşimin M.Ö 8000 yıllara dayanmaktadır. Hristiyanlık Yahudilik ve Müslümanlık gibi değişik inanca sahip insanların yaşadığı Karamanın tarih ,kültür,inanç turizmindeki yeri burası olmamalıdır; Bu kadar tarihi geçmişe dayanan bir tarihi olan bir bölgenin Konya ya bağlı bir ilçe olduğu boyunduruluğun dan çıkartılıp 1989 yılında bir il olduğunun dünya aleme duyrulması gerekmektedir.
Bu nedenle ilk önce yaşadığımız bölgenin tarihini ,kültürünü doğal güzelliklerini dünya ya açılalım Karamanın merkeze bağlı Atatürk’ün Ata Yurdu Taşkale’den başlamak üzere tanıtıcı yazılar yazmaya karar verdim.
Taşkale (Kızıllar) Karaman kent merkezine 46 km uzaklıkta yer almaktadır Taşkalenin batısında Yeşildere Kuzeybatısında Karaman il merkezi güneyde Mut ve Silifke ilçeleri Doğu ucun da ayrancı ve Bolkar dağları bulunmaktadır. M.Ö 2.ve 3. yüzyıllara inmektedir. Taşkalenin tarihi; Firigler, Geç Roma Erken Hristiyanlık ve Bizans dönemlerine ait izler taşımaktadır. Taşkale ye Selçuklu , Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlılar hakim olmuştur, Karamandan Rumeli ye gönderilen Türkmen ve Yörük grupları bulunmaktadır Taşkale’nin eski adının kızıllar olması,halkının giyim. kuşam ve geleneksel etkinlikleri(geleneksel halk tiyatrosu ve seyirlik oyunları)dokunmakta olan kızıllar halısı yörede konar göçer bir aşiretin iskan edildiği ispatlanmaktadır Osmanlı imparatorluğunun iskan politikaları uyarınca yerleştirilmiş Türkmen Yörüklerinden’dir Atatürk ün anne soyu (Konyarlar) ve baba tarafından(kocacık yörükleri) soyu Taşkale Çevresinden Rumeli ye gitmişlerdir Bu nedenle Taşkale aynı zamanda Atatürk’ün Ata Yurdu olarak bilinmektedir.
Taşkale Osmanlı kayıtlarından Konya Vilayet salnamelerine göre Taşkale’de 1873 yılında 158 hanede 381 ,1897 de 170 hanede 1051 nüfus olduğu 1935.te 1524 -1970 ,3002 -1985, 4097- 2008 856 – 2018, 584 tespit edilmiştir ; Cumhuriyet döneminden itibaren 6 mahalleye sahip bir yerleşim yeri iken yanlış politikalar yüzünden Maalesef bütün köyler gibi Taşkale de yok oluyor. Köyün Geçim Kaynakları genelde küçükbaş hayvancılık tarım ve halıcılıktır artık kasaba değil mahalle olarak tanınıyor resmi kayıtlarda; Taşkale ziyaretinde bulunan bürokrat , işadamı siyasetci her kesimden insanlar ziyaret ediyor peki ne oluyor herşey yolundaymış gibi ikramlar yapılıyor yiyip içip gidiyorlar (değirmenin suyu nereden geliyor) hep vaat veriliyor 50 yaş altı insan bulmak zor sahipsizlikten yok olma yolunda hızla ilerlemektedir; Bu yüzden turizm konusunda bir şeyler yapılır ise varlığını sürdürebilir.
TAHIL AMBARLARI; Taşkale çekici özelliği olan turizm kollarına sahiptir; Doğal tahıl ambarları (TAŞ ambarlar)40 m yüksekliğinde 251 taş ambar mevcuttur 165 m uzunluğu olan ambarların derinlikleri ise 5-10 m yi bulmaktadır. Bu ambarların bir kısmı ilkçağdan kalsa da Bizans Selçuklu ve osmanlı dönemlerinde kaldığı sanılmaktadır ambarlar şu anda mahsul depolanmaktadır. Mahsullerde 50 yılda ancak %5 unlanma görülmüştür.
MANAZAN MAĞARASI; Dünyanın insan eliyle oluşturulmuş en büyük mağaralarından olan Manazan mağarası üç katlı bir mağara sistemidir; mağaranın içerisine oyulmuş galeriler ve odalar mevcuttur mağara katları ise giriş kat , Kumkale at meydanı tahrip edilmiş son kat olan ölü meydanında duvarlara gömülmüş (doğal Mumya)100-150 ceset çıkarılmıştır. Bu cesetlerden sağlam durumda olan genç bir kadının cesedi karaman müzesi teşhir salonunda bulunmaktadır. oluşmaktadır. erken Hristiyanlık ve Bizans dönemlerine ait olduğunu ispatlayan ön cephede bir şapel bulunmaktadır.
İNCESU MAĞARASI ; İcesu deresi kenarında birbirinden 350 uzakta incesu ve Asarin mağaraları bulunmaktadır İncesu 1356 m Asarin ise 750 mt uzunluğunda dır. Mağaraların içerisinde sarkıt-dikit,göl ve traverten havuzları bulunur mağaralarda kültür mantarcılığı ve peynir depolanması için uygun şartlara sahiptir ayrıca astım bronşit gibi solunum yolları hastalıklarında tedavi edici olduğu bilinmektedir.
GÜRLÜK ;Doğal su kaynakları Şelalesi ile güzel bir mesire yeridir,Taş cami ,orta cami görülmeye değer yerlerdir.
Taşkale ayrıca yöresel giysileri kendine has mimari yapısına sahip evleri ile dünyada çok nadir bulunan yöresel motiflere sahip kızıllar halısı dokunmaktadır Turizm Bakanlığınca Taşkale 22.061992 tarih 1360 sayılı kararı ile kentsel sit alanı tescillenmiş 12.07.1995 tarih 2333 sayılı kararla da koruma amaçlı plan onaylanmıştır.13.04..2000 tarihinde Turistik yönden önem arz eden beldeler kapsamına alınmıştır.
Sonuç olarak Taşkale karamanın tanıtımını yapabileceğimiz ender yörelerimizden biridir tarihi ve otantik özellikleri dolayı 1. derecede kentsel Sit, arkeolojik Sit, doğal sit unsurları ile önemli turizm potansiyellerine sahiptir .sit alanları demek bizde çürümeye terk,yağmalamaya terk etmek olarak anlıyoruz bu duruma örnek Taşkale dir bir an evvel Karaman Valiliği Koordinasyon da Karaman il Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Müdürlüğü ,Belediye ve ilgili kurumlar bir araya gelerek somut bir şekilde girişimde bulunmaları gerekmektedir. Taşkale’nin birinci önceliği konaklama sorunudur ikinci sırada ulaşım ve köy halkına gelir getirici alternatifler sunmaktır, yöresel ürünler pazarı oluşturmak, her yöreye özgü marka yaratmak ,Köy muhtarlarına ihtiyar heyetine daha fazla yetki verme olarak sıralanabilir.