Karaman’nın İlçesi Başyayla’nın tarihi M.Ö.2000 Yıllara uzanmaktadır. Malazgirt Savaşına kadar Roma hakimiyetinde kaldı. Bu savaştan sonra Anadolu Türkler tarafından fetih edilmeye başlayınca bu bölge de Türk hakimiyetine girdi ;Taşelide denilen Başyayla ve çevresini 1115 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaeddin Keykubat tarafından fethedildi Romalılar ,Bizanslar, Karamanoğulları Selçuklular,Osmanlılar egemenliğinde kalmıştır .
Oğuz Türklerinin Üç Ok Kolunun Avşar Boyuna mensup olan karamanoğulları da Anadolu’ya geldiler Alaeddin Keykubat; Başlarında Nure Safi liderliğindeki karamanoğulları nı 1218-1228 yıllarında bu bölgeye yerleştirilmiştir. Başyayla en parlak dönemini karamanoğulları döneminde yaşamıştır.
1277 yılında Türkçe konuşulması için ferman yayınlayan Karamanoğlu Mehmet Bey Başyayla’nın Kaledibi denilen bölgesinde uzun süre yaşamıştır. Karamanoğulları hiçbir zaman osmanlı devleti’yle mücadeleden vazgeçmediler; Fatih Sultan Mehmet karamanoğullarının büyük bir kısmını ele geçirmisselerde beylik olarak II.Beyazıt Döneminde Osmanlı Hakimiyetine girmiştir. Taşeli Bölgesi Osmanlı idaresine geçmiştir. Bu tarihten sonra bölge İçel Sancağı’na bağlanmıştır.
Karaman’ın ilçelerinden Başyayla Karamana 175 km uzaklıktadır.102 km yüz ölçümü ve 1370 m rakımı olan 1967 yılında Kirazlıyayla, Göztepe,Yeni Mahalle,Şirindere, ile Başköy’ün birleşmesiyle kasaba olmuş ismi ise (Başköyün -Baş-Kirazlıyayla’nın Yayla)sını alarak Başyayla olarak değiştirilmiştir. Ermenek’e bağlı bir kasaba iken 09.05.1990 tarihinde ilçe olup Karaman İline bağlanmıştır.1990 tarihinde nüfusu 12.446 iken yıllar ilerledikce gelir dağılımının azalması göçler nedeniyle nüfus 2016 da 3.662 ve .2019 da 3650 olmuştur. Kışla ,Bozkaya,Üzümlü ve Büyük Karapınar başlıca köyleridir.
Başyayla Toros sıradağlarının zirvesinde kurulmuş bir yerleşim yeri olduğundan Derin vadiler ve kanyonları ile jeolojik oluşumlardan dolayı dağ turizmine elverişlidir. Ayrıca dağcılar ve maceracıların iyi bir tanıtım yapıldığında cazibe merkezi olacak konumdadır .