Çekişmeli Boşanma davalarında talep ettiğimiz HTS KAYITLARINI biraz incelemek istiyorum bu yazımda. Biliyoruz ki her evlilik mutlu sonla bitmiyor. Çoğu zaman anlaşmalı çoğu zaman ise çekişmeli boşanmalar olabiliyor. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların getirdiği delil ve belgeler özellikle velayet, maddi/manevi tazminat kararı verilirken davaya yön veriyor. Aldatmanın yaşandığı çoğu evlilikte de tarafların birinde şüphe varsa karşı tarafın telefon kayıtlarını mahkemeden incelenmesi için talep ettirebiliyor. Eşlerden birinin karşı cinsten başka birisi ile gece geç saatlerde sık telefon görüşmeleri yapması güven sarsıcı davranışlardan sayılmakla birlikte evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle açılacak boşanma davalarında boşanma konusu teşkil eden davranışlardan kabul edilmektedir. Bu kapsamda çekişmeli boşanma davası açılırken taraflar mahkemeden karşı tarafın telefon kayıtlarına ilişkin verilerin dosyaya getirilmesini talep etme hakkına sahiptirler. Talep halinde aile mahkemesi hakimleri tarafından numaraların kayıtlı bulunduğu operatörlere yazı yazılarak görüşme trafiğini, görüşülen numaraları, mesajlaşılan numaraları ve mesajlaşma görüşme sıklığını gösteren veriler talep edilebilecektir. Ancak mesajların ve telefon konuşmalarının içeriğine ulaşılamıyor. Operatörlerin göndermiş olduğu hangi numaralarla hangi saatlerde hangi sıklıkta ve hangi sürelerle görüşüldüğüne ilişkin veriler hukuki birer delil olarak kabul edilecektir.
Bu konuda HTS kayıtlarına ek olarak telefon konuşmalarına ilişkin faturalar da ispat aracı olduğundan dikkatle incelenmelidir. Şayet telefon faturalarından da zaman gözetmeksizin makul sayılmayacak ve tarafların birlik görevlerini yerine getirmesine engel olacak şekilde telefon görüşmeleri yaptıkları tespit edilecek olursa söz konusu eylemler de boşanma sebebi olarak kabul edilecektir. Aile mahkemesi tarafından yazılan yazı üzerine getirilen HTS kayıtları uyarınca mesaj içeriklerine ulaşılamasa da hukuka aykırı olmayan yollarla tarafların elinde mesaj içeriklerine ilişkin kayıtlar varsa ve mesajlara ilişkin kayıtlar içinde tarafların evlilik birliğine aykırı davranışları söz konusu ise evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında mesajlar delil teşkil ettiğinden davaya yön verecektir. Ancak unutulmamalıdır ki dava konusu edilebilecek olan mesajlar boşanma davasının açıldığı tarihe kadarki mesajlar olabilir. Her dava açıldığı günün şartlarına tabi olup boşanma davası açıldıktan sonra oluşan olaylar boşanma kararına esas alınamaz. O nedenle de davadan sonra çekilen mesajlar hükme esas alınamayacaktır. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 19/10/2009 tarih ve 15395-17751 numaralı kararına göre;- “….davalı kadın tarafından gönderilen mesajlar dava tarihinden sonraki döneme ait olup bu davada hükme esas alınamaz. Bu itibarla davanın reddi gerekirken delillerin takdirinde hataya düşülerek yetersiz gerekçe ile boşanmaya karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.”
Özetle; Hukuka uygun yolla elde edilen kayıtlar ve mahkeme tarafından getirilen HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür. HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir. Yine aynı şekilde mesajlaşma trafiği de boşanma davalarında delil olarak ileri sürülebilir ve tabii ki bu konuda da hukuka aykırı olarak elde edilen deliller hükme esas alınamaz.