Bu gidiş nereye?Bizim ülkemizde hastaneler özellerde dahil olmak üzere hastaneler ve eczaneler hınca hınç dolu. Hastalar 3 aydan 3 aya sağlık kontrollerini yaptırıyor, tahliller, filmler… her gün binlerce insan diz protez ameliyatı oluyor, Kalp krizi, kalp yetmezliği, felç nedeniyle yoğun bakıma alınıyor.Tahlil, tetkik, film, EKO, MR, Tomografi, Endoskopi, USG… halkımız hepsini öğrendi. Hocam ben bir kolesterol baktırmak istiyorum diyenler şimdi Endoskopi, Tomografi çektirmek istiyorum diyerek te geliyor.
Türkiye’nin sağlık harcamaları 2002 yılında 6 milyar civarındayken 2013 yılında 80 milyarı bulmuş durumda. Sağlık hizmetlerindeki başarı Avrupa’daki yaşayan gurbetçilerimizin de takdirini kazandı.
Bizim esas olarak vurgulamak istediğimiz nokta; hastalarımızın tansiyon, kolesterol, şeker vs. haplarını hiç bırakmazken yaşam tarzını da değiştirmeleri gerektiği yönünde hiçbir adım atmamaları. İlaç kullanmak hastalar için işin kolay tarafı. 30-35 yaşlarında başlıyoruz ilaç kullanımına bir ömür boyu arttırarak devam ediyoruz. Önemli olan beslenme alışkanlıklarını düzeltmek, spor aktivitemizi hayatımızın vazgeçilmezi yaparak yaşam kalitemizi yükseltmeye çalışmak olmalı.
Şimdi sorumuzu tekrarlıyoruz Bu gidiş nereye?
Artık sağlıkta değişim zamanı diyerek insanımızı düşünmeye ve kendini yenilemeye çağırıyoruz.
57 yaşında bir bayan hastamız günlük 2 adet hipertansiyon ilacı alıyor. 85 ünite insülin kullanıyor idi. Boyu 145 kilosu 85 idi. Hastamızı 2 yıl boyunca takip ettik hedefimiz yaşam tarzını değiştirerek yaşam kalitesini yükseltmekti. 2 yılın sonunda hastamız büyük bir performans göstererek 85 kilodan 57 kiloya indi. İnsülin ihtiyacı kalmadı tansiyonlar hep normal seyrettiği için tansiyon haplarını bıraktı. Önceden diz ağrısından dolayı yürüyemeyen hasta kilo verdikten sonra ağrıları geçti. Rarahatlıkla yürüyebiliyor, spor aktivitelerini yapıyor, hastamız yeniden gençleştiğini ifade ediyor.
Başka bir hastamız 65 yaşında, 125 kilo, boyu 150. Her iki dizinden ameliyat olmuş ve protez konulmuş bu nedenle yürüyemiyor. Diyabet ve hipertansiyon hastası. Bu hastamızda 3 yıllık sağlık eğitim programları ile kilosunu 65’e kadar düşürdü. İlaçlarının tamamını ihtiyaç olmadığı için bıraktı. Günlük 5 km yürüyüş yapıyor. Yeniden yaşama sevincine kavuştu.
Bu şekilde çok sayıda örnek hastalarımız mevcut. Niyetimiz Japonya ve Avrupa insanı gibi bizim insanımızın da yaşam kalitesini yükseltmek. Bunun için özveri ve bilgi birikimi ile eğitim çalışmalarına ağırlık verdik. Özel Karaman Selçuklu Hastanesi olarak günlük hasta eğitimine devam ediyoruz. Sağlıklı beslenmenin ve spor aktivitelerinin çok olumlu etkilerini hastalara anlatıyoruz.
UZM. DR. YUNUS YILMAZ
İÇ HASTALIKLARI UZMANI