Kıymetli okurlarım, insanın anlaşılması meşakkatli ancak anlaşılan birey için paha biçilemez bir duygudur. Anlamaya çalışmak ve anlaşılmak insanlar için mekan, zaman fark etmeksizin geçmişten günümüze bireylerin en kıymetli ihtiyacıdır. Jane Adams “En büyük insan, kendini en çok sayıda insanın yerine koyabilendir.” demiş. İşte 30 Eylül kendini çok sayıda insanın duygu, düşünce ve davranışlarını anlamaya çalışıp, onların yerlerine kendilerini koymak için çaba gösterenlerin yani psikolojik danışmanların günüdür. Bu özel günün sahibi psikolojik danışmanları yakından inceleyelim.
Psikolojik Danışma, bireylerin psikolojik iyi oluşlarına katkı sağlayan danışan ve psikolojik danışman arasında geçen bir yolculuktur. Psikolojik danışmanlar ise bireylerin istek ve ihtiyaçlarına dönük danışma oturumlarını profesyonel şekilde sürdüren, mesleğin gerektirdiği etik ilkelere riayet eden meslek grubudur. Psikolojik danışmanlar her daim danışanlarının yararını gözetirler.
Psikolojik danışmanlar klinikler, okullar, özel danışmanlık merkezleri, adliyeler, rehabilitasyonlar, aile danışmanlığı merkezleri vb. pek çok farklı kurum ve kuruluşta görev yapmaktadırlar. Çalışma alanlarının geniş oluşuyla birlikte üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nde farklı çalışma alanlarına hitap edecek niteliklerle yetiştirilmektedir. Teorik derslerin yanında alanda uzman hocalar eşliğinde uygulamalı psikolojik danışma oturumları gerçekleştirerek süreci deneyimlemektedirler. Psikolojik danışmanlar görüldüğü gibi hem teorik hem de uygulama olanakları sayesinde ülkemizde en çok tercih edilen ruh sağlığı uzmanlarıdır.
1950’li yıllarda kavramsal olarak başlayan ve günümüze kadar devam eden bölümümüz gün geçtikçe niteliğini arttırarak günümüze ulaşmıştır. Niteliğinin artışı, çalışma alanlarının çeşitlenmesi ve meslektaşlarımızın gün geçtikçe artışıyla birlikte meslek grubunun haklarının savunulması, psikolojik danışmanların niteliklerinin arttırılması, mesleğin etik ilkelerinin düzenlenmesi vb. pek çok nedenden ötürü Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği kurulmuştur.
Derneğimiz, ülkemizin 81 ilinde ve pek çok ilçesinde faaliyetlerini devam ettirmektedir. Faaliyetlerin aktif şekilde sunulduğu illerden bir tanesi de ilimiz Karaman’dır. Derneğimizin Türkiye geneli 13. 000 asli ve 10.000 fahri üyesi bulunmaktadır. Türk Psikolojik Danışma Derneği psikolojik danışmanların yaşadığı mesleki problemlere çözüm bularak meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi için derneğimiz elini taşın altına koymaktadır. Derneğimiz yönetim kısmıyla birlikte psikolojik danışmanlık programı bulunan üniversitelerimizde Psikolojik Danışman Öğrenci Konseyi (PDOK) temsilcilikleriyle birlikte sistemli şekilde alanımızın niteliklerinin iyileştirilerek danışanlarımıza sunulan psikolojik yardımın niteliğinin artması hedeflenmektedir.
Kısacası bireylerin en büyük zenginliklerinden bir tanesi ruh sağlığıdır. Ruh sağlığı yerinde olan bireylerin oluşturduğu çevre yaşanılabilir, gelişen ve en önemlisi farkındalık sahibi bireylerin oluşturduğu bir topluma dönüşür. Bu nitelikli topluma katkı sağlayan, bireyin ve toplumun ruh sağlığını destekleyen meslektaşlarımızın yani psikolojik danışmanların günü kutlu olsun.