Havaların ısınmasıyla birlikte kışın alınan kiloları verme ve ince kıyafetlerde saklanması zor olan yağları yakma telaşı başladı. Fakat birçok kişi, etrafımızı saran popüler diyet efsaneleri yüzünden, ince ve fit bir vücuda sahip olma hayalinden giderek uzaklaşıyor ve farkına bile varmadan vücuduna zarar veriyor. Diyete başlamaya karar verdiğinizde toplumda en fazla duyduğunuz doğru olduğuna inanılan fakat bilgi kirliliğine sebep veren diyetleri sizlerle paylaşıyorum.
“Ekmeği Kes Zayıflarsın…”
YANLIŞ! Diyete başlamaya karar verdiğinizde toplumda en fazla duyduğunuz sözdür. Ancak ekmeksiz bir beslenme programı düşünülemez. Ekmek bizim için en önemli ve en doğru karbonhidrat kaynağıdır. Tam buğday, çavdar ve tam tahıllı ekmekler hem glisemik kontrolü sağlamaya, hem de enerji ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı oluyor. Alınması gereken enerjiye göre, miktarlarına dikkat ederek ekmek tüketmeniz kilo almanıza değil, sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır.
Diyet yaparken hiç yağ tüketmeyip daha hızlı kilo veriyorum…"
YANLIŞ! Tamamen yağsız diyetler yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilmemesi sonucu vücutta eksikliklerine sebep olur. Bu vitaminlerin eksikliği sonucunda da çeşitli hastalıklara zemin hazırlanır. Ayrıca yağlar çeşitli hormonların da yapısında bulunduğundan yağsız diyetler hormonal dengenin bozulmasına sebep olur.
‘’Sıcak su içmek zayıflatır…’’
YANLIŞ! Sıcak ve soğuk suyun tek farkı mideden boşalma hızlarının faklı oluşudur. Sıcak su mideden daha geç boşaldığı için tokluk hissi oluşturabilir. Ülkemizde su tüketiminin bu kadar yetersiz olduğu göz önünde bulundurulursa hangi ısıda olursa olsun, yeter ki bol miktarda tüketin şeklinde önerilerde bulunmak doğru olacaktır. Sağlığın devamı için günde 2 – 2,5 litre su içmek gereklidir. Çok su tüketimi ise böbreklere aşırı yük bindireceğinden toksik etki yapabilir.
“Sabahları aç karnına limonlu ve sirkeli su içmek zayıflatır… ”
YANLIŞ! Limonun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. Limonlu ve sirkeli su vücuttaki asitleri temizlemeye yardımcı oluyor. Asitleri nötralize etmek yağların serbest kalmasını sağlar. Ancak bu yağlar, sadece diyet ve egzersiz yaparak yakılabiliyor. Limonlu veya sirkeli suyun zayıflatıcı hiç bir etkisi yoktur. Çalışmalar, elma sirkesi içildiğinde, içerisinde bulunan asidin yemek borusunu tahriş edebileceğini, midede asidi artırarak açlığı uyaracağını ve reflü gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini bildirmektedir.
‘’Zeytinyağı kilo aldırmaz…’’
YANLIŞ! Zeytinyağı önerdiğimiz yağlardan biridir. Omega - 9 adı verilen yağ asitlerini içermektedir. Ancak ekmeğinizi zeytinyağına bandırarak, salatalarınıza gönlünüzce zeytinyağı gezdirerek bolca tüketmeyiniz. Katı yağlar kötü olarak tanımlanıyorken, zeytinyağı da kötünün iyisi olarak görülmeli, aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.
‘’Kilo vermek istiyorsam 3 beyazdan uzak durmalıyım…’’
YANLIŞ! Sağlıklı beslenmede çeşitlilik ve ölçü en önemli faktördür. Şeker, un ve tuzun dengeli bir beslenme programı içerisinde her zaman yeri vardır. Tehlikeli olan bu üçlünün varlığı değil tüketim miktarıdır.
‘’Patates yemek kilo aldırır…’’
YANLIŞ! Hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, hiçbir besin de kilo verdirmez. Önemli olan besinlerin tüketim miktarı ve tüketilirken, sos vs.. gibi katkı maddeleriyle ne kadar lezzetlendirildiğidir. Küçük boy haşlanmış bir patates, ortalama 100 kalori içerir ama aynı patates kızartılırsa, kalori miktarı 500 kcal i bulur. Bu da, asıl şişmanlatanın patates değil, yağ olduğu gerçeğini doğrular.
Sağlıklı kilo kaybetmek için öncelikle bir doktor kontrolünden geçmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Sonrasında bir diyetisyen eşliğinde kendi metabolik hızınıza ve yaşam tarzınıza uygun bir beslenme programına başlayarak kilo vermeli, mümkünse beslenme programınızı düzenli egzersiz ile desteklemelisiniz. UNUTULMAMALIDIR Kİ DİYET KİŞİYE ÖZELDİR…