ÜNIVERSITE KARAMAN'IN KIZIL ELMASI MI?
Geçen hafta Karaman'da eğitimi ele almış, ilk ve ortaöğretimin sorunları üzerine kısaca değinmiştik. Bizim yazıyı kaleme aldığımız hafta mecliste 15 yeni üniversite kurulması teklifi verildiğini ve maalesef Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nin daha sonraya bırakıldığını gördük.
Ben Üniversite kurulması ile ilgili çalışmaları 10 yıldır takip ediyorum, ondan öncesinde ne tür çalışmaları yapıldığını kesin olarak bilmiyorum. Eski Valimiz Sayın Hakkı Teke zamanında çeşitli toplantılar yapılmış işadamlarıyla yapılan görüşmelerin neticesinde bazı taahhütler alınmıştı ve Bildiğim kadarıyla Saray Holding İktisat Fakültesinin hemen yanına bir bina yaptırmıştı. Bina yıllardan beri boş duruyor ve artık dışardan göründüğü kadarıyla la da iyice tahrip olmuş duvarları da dökülmeye başlamış. 10 yıllık süreçte bu binanın dışında ciddi hiçbir çalışmanın yapılmadığı hepimizin malumudur. Her ne kadar dernek, vakıf vs girişimleri olmuşsa da geldiğimiz nokta da görünen o ki bir arpa boyu yol alamamışız. Maalesef tünelin ucunda da ışık gözükmüyor.
Geçen haftaki yazımda da değinmiştim, bırakın diğer illeri Karamanlılar olarak Bir Ermenek, Sarıveliler vb ilçelerimizde eğitimi yapılan desteğin çok çok gerilerinde kalıyoruz. Bifa Şirketler Topluluğun yaptırdığı 3 adet okulu ve Saray Holding yaptırdığı bina dışında il merkezinde bir tane dahi okul binası görmek mümkün değil.
Siyasilerin basına yansıyan açıklamalarını okudunuz, Üniversite kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararını aynen teyid ediyorlardı: Karaman'ın altyapısı henüz hazır değil. Evet gerçekten de doğru bir tespit maalesef altyapımız henüz hazır değil, gerçi siyasilerimiz 2006 yılında Karaman'a üniversite kurulacağını da ifade ediyorlar ama doğrusu bunun bir temennin ötesine geçmeyeceğini söylemek sanırım yanlış olmayacak. Eskilerin dediği gibi görünen köy kılavuz istemez. Altyapısı hazır olduğu belirtilen diğer illerle kendimizi kıyasladığımız da bir Karamanlı olarak Niğde'nın, Yozgat'ın Aksaray'ın ve Uşağın alt yapılarını hazırlayabilirken bizim neden hazırlayamadığımız sorusunu cevap bulmakta gerçekten güçlük çektim. On yıldır üniversite için konuştuğumuzun yüzde birini yapmış olsaydık sanırım 2 tane üniversite kurmak mümkün olacaktı. Halen 1 fakülte ve birkaç yüksek okulun dışında hiçbir bölüm açılabilmiş değil kaldı ki bunları açmak için de meclis kararı gerekmiyor. Eğer biz üniversite için gerekli olan altyapıları hazırlamış olsaydık, bir kaç tane fakültemiz daha olsaydı, herhalde Bakanlar Kurulu'nun da bize bir garezi olmazdı. Üstelik geçen dönemde Karaman olarak hükümette bir bakanla temsil edildik, Bu dönem de yine Başbakanlık müsteşarlığı gibi önemli bir desteği de maalesef kullanamadık. Üniversite konusunda konuşmaktan öteye bir şey yapamadık maalesef üniversiteyi sadece birkaç dolmuş şoförüne ve birkaç esnafa gelir getirecek bir yapı olarak gördük. Bu güne kadar üniversitenin şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel atmosferine yapacağı katkıyı yeterince dile getirmedik veya önemsemedik. Her şeyi sadece seyretmekle yetindik, tıpkı Yunus Emre'yi göz göre göre Eskişehir'e kaptırdığımız gibi üniversiteyi de ekonomik altyapısı bizden çok geride olan illere kaptırdık. Potansiyelimizi kullanamadık, kullanamıyoruz. Gelin bu durumu değiştirelim, bir silkinip bu ataleti üzerimizden atalım, Karaman'lılar olarak potansiyelimizi değerlendirelim, elimizitaşın altına koyalım. Yoksa üniversite Karaman'ın "Kızılelma"sı olarak kalacaktır. Bizim yazıyı kaleme aldığımız hafta mecliste 15 yeni üniversite kurulması teklifi verildiğini ve maalesef Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nin daha sonraya bırakıldığını gördük. Ben Üniversite kurulması ile ilgili çalışmaları 10 yıldır takip ediyorum, ondan öncesinde ne tür çalışmaları yapıldığını kesin olarak bilmiyorum. Eski Valimiz Sayın Hakkı Teke zamanında çeşitli toplantılar yapılmış işadamlarıyla yapılan görüşmelerin neticesinde bazı taahhütler alınmıştı ve bildiğim kadarıyla Saray Holding İktisat Fakültesinin hemen yanına bir bina yaptırmıştı. Bina yıllardan beri boş duruyor ve artık dışardan göründüğü kadarıyla la da iyice tahrip olmuş duvarları da dökülmeye başlamış.
10 yıllık süreçte bu binanın dışında ciddi hiçbir çalışmanın yapılmadığı hepimizin malumudur. Her ne kadar dernek, vakıf vs girişimleri olmuşsa da geldiğimiz nokta da görünen o ki bir arpa boyu yol alamamışız. Maalesef tünelin ucunda da ışık gözükmüyor. Geçen haftaki yazımda da değinmiştim, bırakın diğer illeri
Karamanlılar olarak Bir Ermenek, Sarıveliler vb ilçelerimizde eğitimi yapılan desteğin çok çok gerilerinde kalıyoruz. Bifa Şirketler
Topluluğun yaptırdığı 3 adet okulu ve Saray Holding yaptırdığı bina
dışında il merkezinde bir tane dahi okul binası görmek mümkün değil.
Siyasilerin basına yansıyan açıklamalarını okudunuz, Üniversite
kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararını aynen teyid ediyorlardı:
Karaman'ın altyapısı henüz hazır değil. Evet gerçekten de doğru bir
tespit maalesef altyapımız henüz hazır değil, gerçi siyasilerimiz 2006
yılında Karaman'a üniversite kurulacağını da ifade ediyorlar ama
doğrusu bunun bir temennin ötesine geçmeyeceğini söylemek sanırım
yanlış olmayacak. Eskilerin dediği gibi görünen köy kılavuz istemez.
Altyapısı hazır olduğu belirtilen diğer illerle kendimizi
kıyasladığımız da bir Karamanlı olarak Niğde'nın, Yozgat'ın Aksaray'ın
ve Uşağın alt yapılarını hazırlayabilirken bizim neden
hazırlayamadığımız sorusunu cevap bulmakta gerçekten güçlük çektim.
On yıldır üniversite için konuştuğumuzun yüzde birini yapmış olsaydık
sanırım 2 tane üniversite kurmak mümkün olacaktı. Halen 1 fakülte ve
birkaç yüksek okulun dışında hiçbir bölüm açılabilmiş değil kaldı ki bunları açmak için de meclis kararı gerekmiyor. Eğer biz üniversite için gerekli olan altyapıları hazırlamış olsaydık, bir kaç tane fakültemiz daha olsaydı, herhalde Bakanlar Kurulu'nun da bize bir garezi olmazdı. Üstelik geçen dönemde Karaman olarak hükümette bir bakanla temsil edildik, Bu dönem de yine Başbakanlık müsteşarlığı gibi önemli bir desteği de maalesef kullanamadık. Üniversite konusunda konuşmaktan öteye bir şey yapamadık maalesef üniversiteyi sadece birkaç dolmuş şoförüne ve birkaç esnafa gelir getirecek bir yapı olarak gördük. Bu güne kadar üniversitenin şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel atmosferine yapacağı katkıyı yeterince dile getirmedik veya önemsemedik. Her şeyi sadece seyretmekle yetindik, tıpkı Yunus Emre'yi göz göre göre Eskişehir'e kaptırdığımız gibi üniversiteyi de ekonomik altyapısı bizden çok geride olan illere
kaptırdık. Potansiyelimizi kullanamadık, kullanamıyoruz Gelin bu durumu değiştirelim, bir silkinip bu ataleti üzerimizden atalım, Karaman'lılar olarak potansiyelimizi değerlendirelim, elimizi taşın altına koyalım. Yoksa üniversite Karaman'ın "Kızılelma"sı olarak kalacaktır.